Dry Brushing - El-Rayo

update: 19 mei 2024
RC - Modelbouw
Trucks, Crawlers & Boats
EL RAYO
---------------------------
Ga naar de inhoud
Alle soorten verf bestaan uit mimaal drie bestanddelen: pigmen, bindmiddel en vloeistof. Vaak worden er nog extra bestanddelen toegevoegd om de verf op die manier andere eigenschappen te geven.
Drybrush is een verftechniek waarbij de kwast die je gebruikt slechts een minimale hoeveelheid verf kan afgeven. De kwast die je gebruikt is in principe droog, het is een ‘dry brush’.
Deze populaire techniek van verfen is erg geschikt voor het oplichten van kleine details op een model. Doordat je met de bijna droge kwast heel zachtjes over de details van het model strijkt blijft de verf alleen aan deze detailstukjes achter waardoor ze beter zichtbaar worden. Verder is het stuk per stuk schilderen van kleine metertjes en knopjes in een model vaak onmogelijk omdat deze simpelweg te klein zijn. Door het dry brushen krijg je deze details naar boven en gaan ze niet verloren. De verf blijft hangen aan de randen van de details.
Een andere toepassing is het wheateren van je model. Door de lichte stroken die je maakt met de kwast worden er op het model ‘krassen’ en bijvoorbeeld roest aangebracht.
Zorg ervoor dat het model reeds een basiskleur heeft. Pak vervolgens een kwastje of borstel met een stijf en stomp uiteinde is het beste geschikt om de verf aan te brengen. Eventueel kan je de kop van kwastje half afknippen. De grootte van de kwast hangt van het oppervlak dat je gaat dry brushen. Neem voor een figuurtje een kleinere kwast dan voor de buitenkant van een modeltank.
Dompel de kwast slechts een paar millimeter in de verf. Zowel verf op oliebasis als waterbasis is geschikt om gebruikt te worden. Matte verf werkt overigens beter dan glossy. Het is niet nodig om de verf te verdunnen.
Wrijf nu de kwast vrijwel helemaal droog aan bijvoorbeeld een stukje wit wc-papier of keukenpapier. Strijk met de bijna droge kwast heel lichtjes over het model heen. Het is mogelijk dat je meerdere lagen dient te strijken voor het beste effect. Ga in ieder geval niet meer druk uitoefenen op de kwast omdat dan ook de achtergrond van de details verloren zullen gaan.
 
Neem de tijd voor het dry brushen. Het aanbrengen van de verf gaat een stuk eenvoudiger dan het verwijderen bij eventuele fouten. Net als met alle andere modelbouw technieken, oefening baart kunst.
Copyright E! Rayo 1980 - 2024
Alle foto's zijn eigendom van E! Rayo
Terug naar de inhoud